پورت مجازی، حقیقی چیست؟
در معنا به معنی درگاه است برای ارسال و دریافت اطلاعات استفاده میشود.
تمام پورت ها حفاظت شده میباشند و یا به عبارت دیگر بسته هستند و تنها موقعی باز میشوند که اطلاعات بخواهد از آن عبور کند.
ما در این مقاله قصد معرفی دو پورت مجازی و حقیقی را داریم.
پورت حقیقی Real Port
همان درگاههای سخت افزاری میباشند که قابل لمس و رویت هستند و مکانی فیزیکی را اشغال می کنند. مبادله ی بیت به بیت اطلاعات تنها از طریق یک کانال را ارتباط سریال می گویند. در چنین حالتی یک بایت از اطلاعات بصورت هشت بیت یکی پس از دیگری ارسال خواهند گردید. مزیت عمده روش فوق استفاده از یک دو زوج سیمRXD , TXD برای ارسال و دریافت داده است.
پورت سریال یکی از متداولترین روش های موجود جهت اتصال یک دستگاه به کامپیوتر است . با اینکه سیستمهای جدیدتر سعی در استفاده محدود از پورت سریال را داشته و پورت USB را مورد توجه بیشتر قرار می دهند ولی همچنان دستگاههای متعددی در اتوماسیون صنعتی و ابزار دقیق مانند PLC و HMI و بعضی از سنسورها مانند شتاب سنجها هستند که هنوز از پورت سریال برای راه اندازی آن استفاده میشود پورت های سریال یک کانکتور استاندارد و یک پروتکل را به منظور اتصال دستگاههائی نظیر همان PLC و … به کامپیوتر را ارائه می نمایند.
پورت مجازی Virtual Port
پورت مجازی توسط یک درایور نرم افزاری ایجاد میشود.
یک سیستم عامل دارای ۶۵۵۳۶ عدد پورت مجازی میباشد که از شماره ۰ شروع و با شماره ۶۵۵۳۵ به اتمام میرسند.
استفاده از پورت سریال مجازی مشابه پورت سریال واقعی است و کافی است درایور مربوط به آن را نصب کرد و با تعیین شماره پورت مجازی و تنظیم پارامترهای مربوط به آن که شامل Baudrate ,Data bites ,Stop bits ,Flow control میباشند ( که به صورت کامل در مقالههای بعدی توضیح خواهیم داد ) میتوان آن را به یکی از برنامههای کاربردی نظیر HyperTerminal یا LabView یا …. متصل کرد.
آیا همیشه میتوان از پورت مجازی به جای پورت سریال استفاده کرد؟
در بعضی از پروژههای اتوماسیون صنعتی یا ابزاردقیق نرم افزارهای آنها روی پورت سخت افزاری قابل اجرا هستند و استفاده از پورت نرم افزاری امکان پذیر نیست.
لازم به ذکر است که پورت مجازی(VCP) هنوز در صنایع اتوماسیون صنعتی جای خود را به دلایلی باز نکرده است یکی از این دلایل گم کردن پورت USB میباشد.به عنوان مثال ما در بعضی پروژهها نیاز به این داریم که تغذیه سخت افزار از طریق کامپیوتر تامین شود این امکان برای USB موجود است زیرا دارای پایه تغذیه مستقل میباشد اما برای سریال حقیقی این امکان وجود ندارد که میکرو Xmega به دلیل کمتر مصرف کردن جریان نسبت به میکرو AVR از کاربرد بهتری در اینگونه پروژهها دارد.
کاربرد پورت مجازی و حقیقی
به عنوان مثال اگر یک میکروکنترلر Xmega را بخواهیم به یک PC متصل کنیم که بر روی آن پورت حقیقی وجود نداشته باشد میتوانیم توسط نصب درایور و استفاده از آی سی سخت افزاری مانند FT232 امکان اتصال میکرو Xmega را داشته باشیم.